Povestea

știinta minții

”Știința minții” este un blog de psihologie. Aici postăm în fiecare săptămână cel puțin un articol despre o temă care ne-a stârnit nouă curiozitatea, despre care am vrut să aflăm mai multe și care am considerat că poate fi un subiect interesant de discuție.

Sursa de inspirație poate să fie un articol articol recent (publicat în ultimele 6 luni) într-o revistă de specialitate sau o temă controversată sau o discuție cu un prieten.

Indiferent de unde pornim, înainte să scriem un articol, ne documentăm din surse științifice. Cu cât citești mai multă psihologie științifică, cu atât devine mai evident că o grămadă de lucruri care ni se par nouă logice și de bun-simț sunt false, sunt intuiții sau impresii greșite sau, mai elegant, neconforme cu realitatea. Motivele pentru care se întâmplă așa sunt multe și vom avea ocazia să le discutăm în în articole viitoare, însă consecința faptului că suntem predispuși la eroare este că abordarea științifică poate să aducă informații neașteptate, contra-intuitive și, prin urmare, fascinante.

Și acesta este principalul nostru scop: să aducem informații fascinante, perspective noi și păreri divergente pentru a stimula conversații mai deștepte. Iar în acest demers pornim de la două premise. Prima este că psihologia este un domeniu fascinant. Iar aceasta nu este o chestiune de gust. Chiar dacă nu ne place tuturor să citim articole de psihologie, cu toții suntem pasionați de psihologie și nu de alta, dar strămoșii noștri care au fost preocupați de motivațiile și modul în care gândesc oamenii din jurul lor s-au adaptat mai bine și au avut șanse mai mari să se reproducă. Prin urmare, noi cei de astăzi suntem presetați să ne intereseze psihologia; dacă nu cea proprie, măcar cea a altora.

A doua premisă este interacțiunile cu prieteni (în sensul larg al cuvântului) sunt principala sursă de bucurie, distracție, stimulare și confort psihic pe care o avem. În conversație cu ceilalți ne satisfacem nevoia de competență pentru că ceilalți ne pot confirma că suntem competenți. În conversație cu ceilalți ne putem satisface nevoia de statut pentru că ceilalți ne pot confirma că știm sau suntem mai buni decât alții. În conversație ne putem satisface nevoia de apartenență pentru că ceilalți ne pot confirma că suntem acceptați și apreciați.

Conversațiile au fost de-a lungul secolelor și sunt și astăzi principala noastră sursă de învățare și adaptare la mediul în care trăim. Iar prin ceea ce scriem noi aici ne propunem să facem aceste conversații mai deștepte, aducând teme interesante și perspective noi ca punct de pornire pentru o discuție stimulantă și memorabilă.

Ne-ar face o deosebită plăcere să pornim o conversație chiar aici, pe blog, pe marginea fiecărui articol în parte. Vă așteptăm cu interes părerile. Iar pentru sugestii generale, ne puteți contacta aici.

Radu Fritea, Editor stiintamintii.ro