Research Digest

În această secțiune prezentăm studii publicate în ultimele 6 luni în reviste de specialitate prestigioase. Ele pot fi rapoarte de cercetare, articole teoretice sau recenzii ale studiilor anterioare. Fiecare articol din această secțiune prezintă principalele idei ale autorilor și le pune în context științific și practic.

Banii nu aduc fericirea, dar oamenii mai bogați sunt mai mulțumiți cu viața lor

Bunăstarea psihologică, numită și satisfacție cu viața ta (life satisfaction), crește odată cu veniturile, cel puțin până la un punct.

Privește-l pe aproapele tău ca pe tine însuți: despre suprapunerea imaginii de sine cu imaginea celorlalți

Apropierea dintre noi și cei dragi nu este doar emoțională, nu este doar cognitivă, ci este și perceptuală. Îi vedem pe aceștia ca fiindu-ne mai asemănători și de aceea ne este mai greu să-i diferențiem de propria imagine.

Sex și semnificație

Activitatea sexuală aduce nu doar plăcere, ci și mai multe emoții pozitive, mai mult sens în viață și mai puține emoții negative… a doua zi. 

 

Cele 6 emoții universale s-ar putea să nu fie chiar atât de universale

Timp de 50 de ani am considerat că sunt cel puțin 6 emoții pe care cu toții le exprimăm cam la fel și toți le recunoaștem acurat pe fețele celorlalți. Se pare că nu e chiar așa.

De ce credem în Dumnezeu?

Când și cum se formează această credință, de ce unii oameni cred, iar alții nu și de ce în unele culturi aproape toți oamenii sunt religioși, iar în altele aproape toți sunt atei. Un studiu recent a sintetizat rezultatele disponibile până în prezent.

Power pose: Ne putem schimba atitudinea dacă ne schimbăm postura?

Power pose sau adoptarea unei posturi de putere a devenit celebră ca metodă de schimbare a atitudinii. Dar oare chiar funcționează?

”Îmi pare rău”. De ce nu ne cerem iertare și cum să o facem totuși

Când ne cerem iertare avem șanse mai mari să reparăm relația cu cel pe care l-am rănit sau ofensat. Sunt însă mai multe obstacole care ne fac să nu ne cerem scuze. Află care sunt și cum le poți depăși.